Cum alegi racheta potrivita

Acesta este un ghid despre cum să îți alegi racheta care ți se potrivește.

Prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este următoarea:

Sunt un începător sau sunt avansat?

Ce înseamnă începător/avansat:
Noi considerăm un jucător începător pe cel care joacă de mai puțin de un an, vine cu frecvență redusă și nu a luat niciodată ore cu un antrenor de squash.
Un jucător avansat are cel puțin un an de experiență, diverși parteneri, participă la concursuri și a luat ore cu antrenor pentru a-și îmbunătăți tehnica.

1. Dacă ești / te consideri începător:

Cele 3 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare la început pentru alegerea rachetei:

 • Preț
  O rachetă pentru jucători avansați costă între 90 și 150 de euro, așadar racheta de începători nu ar trebui să depășească 90 de euro.
 • Greutate
  Greutatea rachetei pentru jucători avansați este între 90 și 140 de grame, iar cea de începători ar trebui să depășească 140 de grame și să ajungă maxim până la 160. Tot ceea ce depășește 160 de grame le considerăm rachete de club, care sunt concepute cu asemenea greutăți pentru a rezista multor ore de joc zilnice.
 • Formă
  Dimensiunea capului rachetei este importantă. Dacă pentru jucătorii avansați capul rachetei nu depășește 500 cm2, pentru începători ar trebui să găsim rachete oversize pentru a avea șanse să lovească mai des mingea cu cordajul.

2. Dacă te consideri avansat / jucător constant:

 • Ramă
  Cănd zicem ramă, ne referim la grosimea ei. Dacă ești un jucător care cauți forță și ușurință în pregătirea atacului, o ramă subțire, combinată cu o greutate mică (ex. 125g) poate să te ajute să îți domini adversarul. Dacă ești un jucător defensiv care te bazezi foarte mult pe forță generată îndeosebi de rachetă cu ramă groasă și o greutate medie (ex. 135g – 140g) ți se potrivește.
 • Balans
  Balansul este o preferință personală și nu caracterizează neapărat stilul unui jucător. Greutatea în cap (head-heavy) poate să ofere mai multă forță în lovituri pregătite și precizie la lovituri decisive scurte. Un head light sau balans mediu poate să ofere explozie, flexibilitate și ușurință în lovire.
 • Playability
  Cel mai important element ar putea aici să fie părerea fiecăruia despre arhitectura rachetei – dacă o consideri rigidă/flexibilă, ușurință în execuția unor lovituri dificile sau speciale, grosimea sau lungimea grip-ului.
  Cât și elemente „externe” ca și cordajul cu care vine din fabrică sau chiar și grip-ul original.